Tuesday, 5 April 2011

KOLONY

Waah! Lega aku siot! Akhirnya aku dah dapat tahu maksud lambang misteri yang membelenggu kepala otak aku selama ni. 


Lambang Misteri ni sebenarnya adalah lambang untuk satu laman web sosial baru untuk berkomunikasi dengan lebih mudah dengan member-member dan untuk buat kawan baru. Laman Web ni bertajuk KOLONY ..




KOLONY adalah rangkaian sosial untuk berinteraksi, tapi bukan terhad pada laman web macam laman-laman web sosial yang lain. KOLONY ni setahu aku, boleh guna telefon bimbit, tapi kena ada talian Celcom lah. Jadi kalau tak ada komputer ke laptop tak jadi masalah, boleh guna telefon bimbit, sebab zaman sekarang semua orang ada telefon bimbit apa. Menarik jugak lah rangkaian sosial terbaru KOLONY ni, senang nak berhubung dan berinteraksi walaupun sentiasa bergerak.

Rupa-rupanya lambang misteri ni ada maksud positif dan bukan berkaitan dengan unsur-unsur bahaya atau kurang elok, macam amaran kita akan ditawan oleh mahluk asing lah katakan. Best jugak Kolony ni, kalau nak tahu lebih lanjut pasal KOLONY, jom ah tengok website ni ye?




26 comments:

  1. Hahaha.. dah agak.. so misi ko untuk menghangatkan iklan ni dah selesai.. ejen celcom rupanya "kaki misteri" ni.. lolol

    ReplyDelete
  2. tak faham laa .
    tak kan laa sebab kolony nie ,
    simbol nie ade kat tempat tempat yang tak patot ade ?
    pelik -.-"

    ReplyDelete
  3. leh caya ker??? knapa x leh bukak pun laman web tu??? simbol nie wujud di merata tempat???
    xkan org2 celcom leh wat benda2 mcm tu...
    aneh sungguh......

    ReplyDelete
  4. betul..simbol tu ade kt merate2,x kan lmpu isyarat ngn kumpulan ikan kt laut pon same2 jdi pelakon iklan?? musykil lagi ni.... =.=

    ReplyDelete
  5. Mmg celcom. Dari WHOIS result pun, kolony.com.my nie berdaftar under Celcom. Marketing strategi lar katakan.

    Psl simbol nampak kat ikan, kat traffic light, kat gunung pe sume tu, adalah hasil dari Adobe After Effect. Skrg nie video pun boleh diedit ;)

    Apa²pun, tepuk dada tanyer iman

    ReplyDelete
  6. setuju sgt la ngan adi84.. kat gunung, kat padang, kat bangunan, tu yg plg jelas skali fake-ness dia, xkan ramai x perasan kot?? mmg la efek dia mcm real, habis dah kalau budget buat simbol masuk paper masuk tv pun ada, ..efek komputer yg lg senang, is a no-brainer lah..

    pasal site tu xleh bukak, aku pon baru perasan, tapi siang tadi aku dah bukak, aku pon baru perasan penulis dah buang link tu.. ni haa http://kolony.com.my/ tapi cuma baru countdown je la..

    plg sadis ialah kita dah termakan dgn lakonan Kaki Misteri yg kononnya peminat lambang misteri in general..HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHA what a joke bro, well done. aku pon terkena masa awal2 ari tu.. tp bila info berpusu2 dtg, video xhenti2 dtg, tourist pon bg tip kat ko (epic LOL la this one), then I go "oohh I see what you did thar"..

    ReplyDelete
  7. hahaha..bru eksited nak cte nmpk kat iklan tv3..huhuhu

    ReplyDelete
  8. korang ni memang typical la..troll macam ni pun korang percaya..dekat luar sana byk lg gimik macam ni..rilek je..

    sebab kita mudah menokok tambah

    syabas celcom kerana berjaya leancarkan kolony dan melancarkan watak sebenar stereotypes sesetengah kita yg taksub..

    gimik anda superb

    ReplyDelete
  9. straregi marketing mcm ni org panggil guerrilla marketing, macam pernah dibuat oleh sherpard fairey of obey dan byk lagi produk2 lain..

    corak marketing mcm ni dah lama,cuma masih baru di malaysia!

    btw, sticker tagging merupakan salah satu cara guerrilla marketing,yg lain seperti graffiti dan poster,btw,teknik ni berkesan gak tarik perhatian aku!

    ReplyDelete
  10. ummmm..... still lgi konfius ngan lambang2 misteri niey...

    ReplyDelete
  11. ok dah terungkai dah misteri...n buat owner blog ini t,kasih kerna prihatin...kita kan 1 malaysia..n nak malaysia ni aman..takut jugak..lambang yg mnunjukkan imej negatif pada pndangan pertamanya ni mesej amaran or apa2 je kan..n t.kash jugak sbb saya dpt tau pasal ni dari blog ini jugaak..t.kasih rakyat malaysia!

    ReplyDelete
  12. Well in my opinion...I think their way of promoting this lambang misteri thing in newspaper, TV, web is all fine...but their way of simply paste that symbol every where every place is totally unacceptable!!! Is no different than those loan shark or " Ah Long" whose paste their ad every place!...Is a act of VANDALISM!!!!

    ReplyDelete
  13. STOP YOUR VANDALISM ACT NOW PLEASE!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. I think this website was created by Celcom anyways.

    ReplyDelete
  15. mcm xley caya jew...by the way, benda nie baru jew jadi depan mata hani td tgh hari...agak terkejut jugak...tp seriously...masa tu hani on laptop..so mcm biasa on fb, my blog n Fatin Liyana nyew blog... but, Fatin nyew blog x kuar tp kuar lambang tu 2,3 x....bila refresh baru hilang lambang tu n kuar page Fatin Liyana...so, i dont think symbol tu symbol yg baik..mcm ada something wrong...ye la...wujud di trafic light, lagit di KLCC, swah padi, laluan LRT, kat game, my laptop....hurm...amat pelik la

    ReplyDelete
  16. pandai ko blakon sambil buat promosi kan hahahaha. tapi ape2 pun, bgusla..taktik company korang mmg mjadi sikit2.

    ReplyDelete
  17. Mmg celcom. Dari WHOIS result pun, kolony.com.my nie berdaftar under Celcom. Marketing strategi lar katakan.

    Psl simbol nampak kat ikan, kat traffic light, kat gunung pe sume tu, adalah hasil dari Adobe After Effect. Skrg nie video pun boleh diedit ;)

    ReplyDelete
  18. Haha ,celc0m rupanyer .lolol
    Singgah2 la blog saya
    smileasuwant.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. ni mcm cilake
    slalu masuk forum pastu spam byk2.
    fuck you la woi!

    mtk2 ko punye website kene hack ganti ngan url poron terkeji punye.

    mmg kaki SPAMMER!

    ReplyDelete
  20. cam bangang je kolony tu.. dah la nothing special, site x siap/lgkap, nak social network, facebook kan dah ada, nak buat lg baru yg kena bayar punya (koinz dia).. pekejadahnya..guna facebook sudah~

    ReplyDelete
  21. Now now now semua orang chiiiiiiiiiiiiiilllllll..
    Jom ke www.kolony.com.my

    ReplyDelete
  22. stail dowh iklan ni...aku hampir trkena masa 1st time aku jmpa iklan ni...last2 kaji pnya kaji baru aku tau...hampeh...hahaha...

    ReplyDelete
  23. harap2 ko punya kekaguman kat kolony (please get the spelling right kawan2), takkan mati pucuk lepas dah di warwarkan ya...

    ReplyDelete
  24. Encik Kaki Misteri, what if you make research on other pattern of symbol.. contohnya mcm crop circle ke kan? Just my suggestion.. :D

    ReplyDelete